2012. november 27., kedd

Kvircedli sütemény mintázó

Kezdünk belelendülni a fafaragásba és persze a Karácsony is közeledik:)) Nagyon sok ötletet, tippet kapunk tőletek arról, hogy hányféle sütimintázóra, különféle nyomófákra, tortadekorálókra lenne szükségetek...
Előbb-utóbb mindenre sort fogunk keríteni, most egy olyan mintázót mutatok be, ami akár helyi sajátosságként is érdemes a figyelemre, hisz sváb asszonyok készítenek hasonlóval kekszeket, és hát Ganna bizony sváb falu.
A kvircedli tehát egy sokáig elálló, ropogós kekszféle, ami az idő múltával felpuhul, így hosszú távon is élvezhető édesség készíthető a nyomófával. Íme e szépséges portéka:







Közzéteszek egy receptet is "kvircedlire"

Hozzávalók:



1 egész tojás
5 tojás sárgája
25 dkg kristálycukor
38 dkg finomliszt
1 dkg szalalkáli
reszelt citromhéj



A kristálycukrot az egész tojással és a sárgákkal  habosra kikeverjük. Összekeverjük a szalalkálival, egy fél citrom reszelt héjával, és a liszttel. A tésztát előbb sima nyújtófával kinyújtjuk, majd a mintázóval mintázzuk. A minták között felvágjuk és lisztezett konyharuhára téve pihentetjük egy éjszakát.
Másnap 180 fokon 20 percig sütjük.

További receptötletek:

Jó sütögetést kívánok!

2012. november 22., csütörtök

Kekszmintázó - karácsonyi motívumokkal

Évek óta kapom az érdeklődéseket így karácsony táján, hogy gyártunk-e ünnepi motívumokkal ellátott kekszmintázókat. (Ugyanígy persze húsvétkor is:)) .
Nos, hát íme, elkészült az első széria ebben a témakörben! Karácsonyfa, angyalka, gyertya, üstökös, hópihe, szalagos ajándékdoboz, rénszarvas, szaloncukor...hogy csak egypárat említsek a motívumainkból.
De beszéljen helyettem e két kép!


2012. november 16., péntek

Így sült a libám Márton napján

Mint egyik előző posztomban írtam is, nálunk évtizedekig nem volt az étlapon libahús. Márton-nap - mint olyan - nem tartozott a megünneplendő napok közé, pláne nem liba-torral. Szent Mártonról is csak hellyel-közzel hallottunk, azt viszont tudtuk, hogy ezidőtől a régi korok embere szelíd böjtöt tartott karácsonyig, betartva a természet és a saját szervezete jelzéseit: vess le magadról minden fölösleget, szabadulj meg a lerakódott, elfáradt-elszáradt dolgoktól.
Azonban Márton nap még a kicsapongásé, egy utolsó duhaj élvezkedés, eszem-iszom, tobzódás a javakban, a finomságokban!
Az én libám így készült, Kriszta útmutatása alapján, mégis sok saját ötlettel.
4,5 kilós libáim voltak, úgyhogy mindjárt kettő tollazásának vágtunk neki...Hááát...Nem mondom el, mennyi ideig tartott. Mondják, hogy léteznek kopasztógépek...Kicsit elgondolkoztam ezen...
Forró víz - nem lobogó, szódabikarbóna: hallottuk a jobbnál-jobb ötleteket. Szárazon tollazás, amíg megy, majd csak utána a forró víz.
No, egy szónak is száz a vége, egy idő után tollatlanul feküdt előttem a két liba, a pihéket pörzsölővel égettük le a bőréről. Kibeleztük. Szívet, májat, zúzát félretettük, a többi az éhenkórászoké lett: kutyák, macskák, tyúkok...
Egy teljes éjszakára sóval, zöldborssal, 4 gerezd fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal , citromlével és olívaolajjal fűszerezve a hűtőben várták a másnapot.
Az erős fűszerektől kissé megszabadítottam az egyben hagyott libákat, a belsejüket megtöltöttem két egész fej hagymával és meghámozott birsalma gerezdekkel..A nyílást hústűkkel rögzítettem.
Libazsírt aláöntve teljes fokozaton kérget sütöttem a liba mindkét oldalára. (oldalanként kb. 10 perc alsó-felső sütésnél)
Ezután fólia alatt, 150 fokon 2,5 órát sütöttem a libucikat. Minél lassabban sül, annál porhanyósabb - mondják, s ezt most már én is alátámaszthatom. A libahús nem lett száraz, hanem gyönyörűen szelhető, szaftos.
Azért nem így lett befejezve a hússütés, hisz még fólia nélkül is sütöttem 200 fokon kb. még fél órát, de ilyenkor már sűrűn kellett locsolgatni és közben meg is fordítottam a libát a tepsiben.
 A szárnyakról a husi a forgatások miatt kissé lecuppant, úgy gondolom ez volt az egyetlen esztétikai hibája a libámnak.
Sült gesztenyét, lila káposztát és krumplipürét szervíroztam mellé.

2012. november 12., hétfő

Kekszreceptek - a kekszmintázóhoz

Lassan közeledik a Karácsony, egyre többet törjük a fejünket az ünnepi menün, a lehetséges sütemények során, illetve az ajándékokon.
Portánkon is egyre nagyobb az érdeklődés kekszmintázóink iránt, és megnőtt az internetes rendelések száma is.
Sokan keresnek használható recepteket e gyönyörű termék mellé, így most összegyűjtöttem Nektek egypárat, azzal a szándékkal, hogy hozzászólásaitokban Ti is tegyétek közzé a már kipróbált receptjeiteket! Így egy kisebb recept-lapozgatót nyitnék ezen a felületen, remélem, mindenki örömére:))

Lássuk az első recept-csokrot!

Egyszerű linzertészta

3 rész liszt
2 rész vaj
1 rész porcukor
1 tojássárga (elhagyható)
csipet só

A vajat kissé meglágyítjuk, elmorzsoljuk a lisztben, majd jöhet a só, porcukor és esetleg a tojássárga. Összegyúrjuk, egy fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk és mintázzuk. 180 fokon 8-10 perc alatt megsül.

Mogyorós keksz

40 dkg liszt
15 dkg porcukor
10 dkg darált mogyoró
25 dkg puha margarin
1 tojássárga
pici fahéj
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1-2 ek. hideg víz

Az összetevőket összegyúrjuk, majd 1 óra pihentetés után nyújtjuk és mintázzuk. 180 fokon 8-10 perc a sütés, előmelegített sütőben.

Karamellás keksz

15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárga
20 dkg liszt
8 dkg főzhető karamellás pudingpor

Az összetevőket összegyúrjuk, majd 1 óra pihentetés után nyújtjuk és mintázzuk. 180 fokon 8-10 percig sütjük.

Kakaós keksz
 
       200 g liszt, 100 g kakaó, csipet só, 70 g porcukor, 200 g hideg vaj, 1 citrom lereszelt héja, 1 tojás


        A hozzávalókat egyneművé keverjük és hideg helyre, fóliával letakarva 2-3 órát pihentetjük.
        Enyhén lisztezett deszkán először sima nyújtófával kb. 2 mm-re kinyújtjuk, majd a faragott kekszmintázóval mintázzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
       Egyéb változatok:
        - csoki- csili
        - méz-gyömbér


Skót keksz

18 dkg liszt
5 dkg porcukor
3 dkg rizsliszt
10 dkg puha vaj

Az összetevőket szintén összegyúrjuk, majd pihentetés után sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben.

További ötletek: a már kisült kekszeket cukormázzal írókázhatjátok is! A cukormázat ételfestékkel színezhetitek.

Jó sütögetést kívánok!


2012. november 6., kedd

Liba-projekt

Évtizedek óta nélkülözöm a kacsa- és libahúst - férjem faksznija miatt. A csirkét, tyúkot is csak olyan elővigyázatossággal tudom feltálalni neki, hogy se bőre, se aprórésze ne legyen látható - levesből nyakat, fejet, lábat eltávolítok..
Most azonban kardot rántottam és libáért kiáltottam! Hogy néz ki egy falusi vendéglátás kacsa és liba nélkül?
Így hát megérkeztek a Bodzás-birtokra az első vízimadarak: kacsák név nélkül, de a libák anyakönyvezve lettek, szóval Liba Leontin és Lúd Lipót immár körünkben éldegél, és várja a karácsonyi ünnepeket...
Márton napra nem ők lesznek felszolgálva vendégeinknek.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails