2012. január 31., kedd

Egy nagyon kedves díj


Szívet melengető meglepetés. Bár nem érzem magaménak a blogokon végigsöprő díjözönt, ennek mégis megörültem, talán a logója miatt: Magyarok Asztala", valamint azért, mert Alexa Christitől kaptam, akinek munkálkodását a hazai ízek megőrzése - és persze rengeteg újdonság feltálalása terén is! - nagyra értékelek. Még egyszer köszönöm!
Tovább is kell adnom, ami nem is olyan egyszerű, hisz nem sok gasztroblogot olvasok, azok közt sem sok van, ami kifejezettem a magyar, házias ételeket részesíti előnyben. Azért hármat mindenképpen megemlítek:

Szánter blogja
Égigérő paszuly
Ottis főz

Remélem, nekik is örömükre szolgál ez a kis közösségi elismerés!

2012. január 30., hétfő

Sajtprés faragással

Régóta szeretném bemutatni ezt a kis diófából készült házi szerkentyűmet, amit kerek évfordulós szülinapomra kaptam a páromtól. Jó ideje rágtam már a fülét, hogy úgy szeretnék olyan sajtot készíteni, amibe valamilyen mintát tudnék préselni. (Ez a vágyam a szappankészítésnél is fennáll, egyelőre még csak kagylócskákat nyomkodok a masszába, de szeretnék valami egyedi szappan pecsétet is:))
Ez a prés úgy működik, hogy az alsó és felső formát alul csavarokkal összefogatom, felállítom. Gömbölyded nyomóformák is tartoznak a készlethez, ezekből teszek a forma aljára 2-3-at, majd felülről beletöltöm a sajtalvadékot. Legvégül a massza tetejére is teszek a nyomóformákból és felülről is összecsavarozom. Rácsra állítom, és hagyom kicsöpögni a savót. (A présben a nyomófák között van annyi rés, hogy a savó el tud távozni.)
Az első sajt szépen átvette a diófából a sav hatására kioldódó lilás csersavat. Nagyon izgalmas kis sajt lett, ám csak a képzelőerőtökre kell bízzam a dolgot, mert izgalmamban a fényképezésről megfeledkeztem.
A további sajtok már nem színeződtek el. Jelenleg nincs kecsketejem, hisz Tincső vemhes, február végére várjuk a gidákat, így legkorábban március közepén számolok fejéssel.
Addig tehéntejből készülnek a sajtok, most egy hónapos érlelés alatt van egy natúr és egy fokhagymás camembert,

egy natúr és egy paprikás trapista jellegű sajt. A következő nagyobb mennyiségből gyógynövényeset akarok csinálni, arról majd külön posztban beszámolok.

Képek a sajtprésemről:



2012. január 23., hétfő

Január végi programunk a Bodzás Vendégházban - disznóölés!

Itt az alkalom, hogy beszerezzétek a család egész évi disznóhús készletét a gannai Bodzás Vendégház és a kéttornyúlaki Kőszeghy család közös programja keretében!

110-120 kg-os hússertés feldolgozása

2012. január 28-án (Pápa-Kéttornyúlakon)

Garantáltan jó minőségű húshoz juthattok, hisz az állatok hagyományosan lettek felnevelve.

A kétnapos program tartalma:

- Január 27-én, péntek délután érkezés Gannára, a Bodzás Vendégházba
- Január 28-án szombaton reggel 7 órától disznóölés Kéttornyúlakon, a Kőszeghy családnál, délután 3-4 óráig. (Segédkezni lehetséges)
- üdvözlőital házi pálinkával
- egész nap korlátlan borfogyasztás
- 13 órakor ebéd a frissen sült pecsenyékből
- kolbász töltés
- a feldolgozott húsok csomagolása, hazavitele
- vacsora Gannán a Bodzás Vendégházban önellátással, vagy előzetes egyeztetéssel elkészítem a sült kolbászt párolt káposztával, héjában sült burgonyával (1000,-Ft/adag)
- január 29-én reggeli önellátással, vagy előzetes egyeztetéssel háztáji reggeli a'la Zsuzsa asszony (frissen sült kenyér, házi sajtok, lekvárok, házi májkrém: 1500,-Ft/adag)
- délelőtt 10 órakor hazautazás a sok-sok disznósággal

A program ára:

- a 110-120 kg-os disznó valamint az egész napos program az ebéddel és az italfogyasztással:
75.000,-Ft

- 2 éjszaka szállás a kandallós Bodzás Vendégházban Gannán, 4-6 főre IFÁ-val, gázfűtéssel és ajándék tűzifával a kandallóhoz:

50.000,-Ft



A programra 4-6 fős családot, vagy baráti társaságot várunk!
Gannáról Kéttornyúlakra transzfer lehetséges (6000,-Ft)
Jelentkezni a 0620/ 426 5876-os telefonszámon, illetve az info kukac bodzas.hu email címen lehetséges.

2012. január 14., szombat

Fűszertartós konyhaszekrény

Talán nem jellemző témája egy falusi blognak egy gyönyörű asztalosipari termék, viszont férjem keze munkája, és nekem is van némi közöm hozzá: vendégek jönnek-mennek, ha ideje van (nem most) kecskét is fejünk, nyulat etetünk, lovat készítünk fel a márciusi 15-i felvonulásra, és alkalomadtán segítő kezet nyújtok például az ajtófrontok csiszolásában, néha a pácolásban is, vagy csak egyszerűen a műhely kitakarításában, felfűtésében.
Ez a konyhaszekrény a sok-sok fűszertartós fiókocskájával különösen kedves volt nekem, hasonlót szívesen elfogadtam volna a sajátomban is. Nálam a rengeteg fűszer elhelyezését asztalfiók rekeszre osztásával értük el, ez sem rossz megoldás, de mennyivel gyönyörűbb a sok-sok apró fiókocska!
A bútor már a helyszínen van beszerelve, egy későbbi posztban szeretném majd bemutatni az egész felújított parasztházat, ahol szép és példaértékű a régi megmentése, és gyönyörű újjáélesztése. Az ilyen munkák mindig szívet melengetőek, s nagy öröm felvállalásuk.



2012. január 11., szerda

De szeretnék cica lenni...

Sose voltam igazi cicabarát, a macskát faluhelyen kötelezően tartandó állatnak tartottam, szükség van rá: irtja a gabona környéki garázdálkodókat (egeret, patkányt). Sose gondoltam volna magamról, hogy a macskát valaha beengedem a lakásomba, mi több, egész napos pihenéséhez helyet biztosítok neki a konyhámban, vagy a nappali csergéjén, esetleg a fotelben. (Ez mindig attól függ, hogy őkelme hová méltóztatik feltekeredni. Nekem ebbe vajmi kevés beleszólásom van..)
Macsó, a kandúr, és Bubu a nőstény (a trikolor), jobbára egy pár, bár az utolsó macskaalomban lévő cicák közül egyik-másiknak volt némi szomszéd kandúr-beütése is...Úgyhogy Bubu assze'm hűtlenkedik.
Talán Macsó ezt nem is veszi annyira rossz néven, hisz ő van sűrűbben távol a portáról, másfél éves kora alatt mostanság jelentkezett először komoly sérülésekkel, amit ugyebár biztos nem Bubutól szerzett össze. Macskacsont hamar beforr: Macsó is rendbejött egyik napról a másikra.
Egy délelőtti ejtőzés képei a lakásomban:

2012. január 10., kedd

Hagymatokány

Egy egyszerű, laktató, régi falusi étel. A hozzávalókat megtermelte, illetve előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján. (szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt). Mindig tudtam, hogy a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak, nálunk és környezetemben is nagy keletje van az ilyen és hasonló étkeknek (pl. gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege).
A vendégeim is szívesen rendelnek egyszerű, paraszti ételeket, mindig nagy sikerem van velük:))
Lássuk, miből is áll a hagymatokány:

- 1 kg vöröshagyma
- 1 ek. zsír
- szalonna kockára vágva ízlés szerint
- 1 ek.liszt
- só bors, pirospaprika
- 2 dl tejföl

A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztom, majd a karikára vágott vöröshagymát rászóróm és üvegesre pirítom. A tűzről lehúzva megszórom a liszttel és a pirospaprikával, sózom, borsozom.
Egy kevés vízzel elhabarom a tejfölt, a paprikás hagymára öntöm, és épp csak összerottyantom a sparhelten.
Köretnek főtt rizs, sült virsli, főtt tojás adható hozzá, nálunk most a legutóbbival készült, íme:


2012. január 4., szerda

Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra.....

A szilveszter és az új év is szinte tavaszias idővel kényeztetett minket. Még a mai napon is jobbára napsütés volt, csak délután ered.t el a gyönge eső.
No, a meteorológiai helyzetjelentés után nézzétek meg alábbi képeimet. Tincső kecsóval és a két pulival sétálni indultunk ebben a gyönyörű időben. Tincső először a nyitott kapun csak kinézett - nincs-e ellenség a közelben:)) - aztán némi hívószóra csatlakozott hozzánk, és végig mellettem maradt, épp csak kis kitérőket engedett meg magának a bokrosokban. Bogi és Maszat is élvezte, hogy most engedéllyel lehetnek távol a birtoktól, s bár vérükben van, hogy a kecskét terelni kell, most mégis rám bízták a felügyeletet. Azért néha meg-megálltak és ellenőrizték a kecske helyzetét, s ha pár méterre eltávolodott tőlem, már visszairányították a közelembe.
Jópofa volt figyelni, ahogy Tincső izgatottan tekinget jobbra-balra, nem tudja, hogy féljen-e vagy sem, mindenesetre nemigen használja ki a lehetőséget, hogy legelésszen a száradt kórókon.
Február végére várjuk a gidákat, már szépen gyarapodik a pocakja. Legalább két gidát "látok" benne:))




2012. január 3., kedd

Kezdjük az évet verssel...

Ady Endre:

Boldog új évet!
(részletek)

Ontom a füstjét
A szavaimnak...
Be messze ringnak
Az én régi terveim,
Az én régi társaim is
De messze vannak,
Boldog új évet kívánok.
...

Új év Istene, tarts meg
Magamnak,
S tarts meg mindenkit
A réginek,
Ha lehet:
Boldog új évet kívánok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails