Trapista jellegű sajt - ahogy én csinálom

Az elmúlt időszakban több levelet és érdeklődést is kaptam egy régebbi bejegyzésemhez, amit a trapista jellegű sajtról írtam.
Mivel nem tartom magam gasztroblognak, ezért némely élelmiszerekkel kapcsolatos bejegyzéshez valóban nem fűzök leírást. Ez a sajtféleség azonban úgy látom többeknek megmozgatta a fantáziáját, s az is igaz, hogy terjedőben van a házi sajtkészítés, mint ehető hobbi, ezért nem szeretném, ha recept híján nem tudná valaki elkészíteni.
Elöljáróban azonban leszögezem - és az említett posztban is írtam -, hogy ez nem kezdőknek való sajt. Aki még nincs túl az első sikerélményen egy citromsavas, vagy ecetes sajt elkészítése által, az azt fogja gondolni, hogy ez túl bonyolult, és nagy odafigyelést igényel. Ami igaz is:))) És pláne oltó és sajtkultúra is kell hozzá, aminek a beszerzése most már nemcsak Mosonmagyaróváron lehetséges, hanem vannak egyéb weboldalak is, ahol megrendelhetők. Sajnos, azonban a Tescoban ezek nem kaphatóak:((

Lássuk hát a sajt elkészítésének menetét, ahogy én csinálom.

7 liter tehéntej lesz az alap, amit 36 fokon kultúrázok. (CHN 22 kultúrából egy késhegynyit kevés vízben feloldok és a tejhez öntöm.)
Negyed óra múlva 1,5 ml oltót teszek bele, majd hagyom állni. Kb. ötven perc - egy óra alatt ez a mennyiség megalvad, szép májasan töredezik, ha a kést beleteszem. Először kb. 5cm-es kockákra vágom fel az alvadékot, majd újra pihenni hagyom, míg a sárga színű savó megjelenik a vágások mentén, illetve az alvadék tetején. Ezt lemeregetem - nem öntöm ki, mert ebből készül majd az orda. A kockákat apróbbra vágom és újabb pihi következik. Újból savómeregetés, és ezt a folyamatot ismételgetjük szépen, lassan, komótosan, amíg az alvadékunk egészen apró nem lesz.
Ezután a tejesedénynél nagyobb lábasban vizet melegítünk és ebbe a vízfürdőbe állítjuk a tejesedényt, majd felhevítjük az alvadékot 40 fokra, és szép lassú, egyenletes hőntartás mellett kb. 40 percig kevergetjük. Na jó, néha én is magára hagyom...Így az alvadékszemek szépen különválnak, s ezután formába lehet önteni. Szinte azonnal meg is lehet forgatni. A forgatásokat kezdetben félóránként, majd 2-3 óra múlva újból el kell végezni, hogy szép, tömör sajtunk legyen. Kb. 24 óra után én még préselem is a sajt súlyánál nem nehezebb nehezékkel. (pl. palackos víz) Én persze könnyen vagyok, mert van echte sajtprésem is:))
Legvégül jön a sófürdő: 8 dl felforralt és lehűtött vízhez 20 dkg sót mérek. Ebben áll a sajtocska 3-4 órán keresztül, közben ebben is megforgatom.
A kész, letörölgetett sajtot polcra helyezzük - hűtőbe is mehet - és több napon keresztül forgatgatjuk. Pár nap múlva már megjelenik rajta a szép sárgás színű kéreg. Ez a sajt 3-4 hét múlva nyeri el azt az állagát, ami a trapista sajthoz hasonló: a kéreg alatt közepesen kemény, kissé gumis állag, kellemesen sós ízzel.
Jó gyakorlatozást kívánok mindenkinek hozzá!

Itt van az eredeti bejegyzés linkje, ahol képet is láthattok a végeredményről.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról