Újra a kekszmintázóról

Szeretnék megosztani Veletek egy újabb kekszreceptet, ami nagyon jól bevált a mintázóinkhoz, a fényképek szerintem ezt szépen "láttatják":))

Kekszrecept a Bodzásból:

- 200 g BL 55 liszt
- 100 g holland kakaó
- késhegynyi só
- 70 g porcukor
- 200 g hideg vaj (itt sajna a margarin nem válik be)
- 1 egész citrom lereszelt héja
- 1 tojás

Az összetevőket szépen ki kell dolgozni - segíthet a botmixer - és lefóliázva hideg helyen jó pár órát pihentetni kell.
Nem véletlenül hangsúlyoztam ki a vajat - megpróbáltam margarinnal is, de a mintát kevésbé adta ki. Ebbe a sütibe nem került semmiféle "puffasztó" anyag - sütőpor, szódabikarbóna, élesztő -, mégis egy dekoratív keksz kerekedett belőle. Úgy gondolom, a minőségi vajnak és a hideg helyen való pihentetésnek köszönheti szép állagát - és a jó minőségű kakaónak??? (Itt lenne a reklám helye...)
Mindenkit kérek, aki megvásárolta a kekszmintázóinkat, hogy írja meg tapasztalatait, tegyen közzé recepteket az oldalamon, hogy minél több jó és használható recept legyen közkinccsé ezzel a gyönyörű mintázóval elkészítve:)))
Jó munkálkodást és sok fincsi vendégváró sütit kívánok Nektek:

Bodzazsuzsa

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik! Hol, és mennyiért tudok rendelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bodzazsuzsa@gmail címre küldd el érdeklődésedet, és hamarosan válaszolok rá:)))

      Törlés
  2. Korábban is nézegettem már ilyen és hasonló mintázókat, csak pont jó recept híján nem mertem beruházni.
    Én pont abból indultam ki, hogy bármilyen puffasztó, térfogatnövelő szer ronthat a mintán sütés közben. A vajas kekszek jók lehetnek, de azon gondolkodom, hogy feltétlen kell-e bele a tojás, hiszen az is térfogatnövelő, főleg a fehérje. Persze félő, hogy anélkül nem áll össze rendesen, illetve sütés után szétmorzsálódik a keksz. Esetleg a mézes verzió nem. Mindenesetre egy kicsi tojással próbálkoznék, vagy csak fehérjével (hiszen az "ragaszt", a sárgája főként zsír). A képeiden látszik, hogy klasszul működik a recepted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Ildikó, és köszi az ötletet, lehet, hogy kipróbálom csak fehérjével.
      Én is azt gyanítom, hogy tojás nélkül szétmorzsálódik. Ezért is kérem, hogy gyakorlatozzatok és csináljunk egy receptgyűjteményt a kekszmintázóhoz:)) Rajta!

      Törlés
  3. Gondolkodtam még a recepteden, biztos vagyok benne, hogy csak vajjal működik, a margarinok túl sok különböző zsírt és adalékanyagot tartalmaznak, nem igazán homogének, és újabban nem is elég kemények.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűségesek.Előbb utóbb nekem is kell egy ilyen mintázó...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek a kekszek!!! Nekem is lassan kellene egy ilyen mintázó, meg egy szuper tej- és tojás mentes recept! Gratulálok, nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés