Virágzik a halvány sáfrány

E csodás, védett növény virágzása általában február végére tehető, de mivel idén kicsit később köszöntött be a tavasz, így több mint egy héttel később bújtak elő az első példányok a nem messze lévő kupi erdő védett zugaiban.
A sáfrányokat valamikor évezredeken keresztül termesztették aranysárga bibéjükért, amely illatos, gyógyító hatású és festésre is alkalmas anyagokat tartalmaz. Krókusz néven is ismert, a latin crocos fonalat jelent, mely a bibe fonal alakjára utal.
Magyarországon a sáfrányok ritkaságnak számítanak, a növény természetvédelmi értéke tízezer forint. Épp ezért szívet melengető számomra, hogy tőlünk nem messze, a Kupi erdőben rábukkantak egy fajukra, melyet sokáig kárpáti sáfrány néven ismertünk, azonban a botanikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez egy teljesen önálló faj, és a halvány sáfránynak nevezik. (Crocus vittatus). Tallós Pál erdőmérnök figyelt fel rá az ötvenes években a pápai piacon, ahol virágszedő asszonyok árulták.
A Kupi-erdőben élő állománya egyedülálló ritkaság, ezért virágzás idején a természetvédelmi őrök és erdészek együttesen óvják e féltett kincsünket.

A képet ifj. Vasuta Gábor fotóalbumából kölcsönöztem.

Megjegyzések

  1. Ezért érdemes piacra menni! Ott aztán minden előkerül, s akinek szeme van rá, meglátja amit kell.Ha egyszer ismét eljutunk hozzátok el kell menjünk oda kirándulni.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Gyere az ajándékodért légyszi.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés