2011. december 23., péntek

Betlehemezés

E karácsonyhoz kötődő népszokás még egyes helyeken élő, így kis falunkban is hagyománnyá váló paraszti misztériumjáték.
Neve a bibliai Betlehem városából fakad, célja az ártó szellemek elűzése zajkeltéssel, jelmezek viselésével.
Ezt a népszokást az egész Kárpát-medencében ismerik, középpontjában a pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A betlehemezés fő kelléke a templom alakú betlehem, amelyben a szent család látható. Szereplői az angyalok, pásztorok, akik eljátsszák a Jézus születéséről szóló történetet és átadják a háziaknak a jókívánságaikat. A háziak megvendégelik a betlehemezőket, étellel, itallal, az adventi készülődés finomságaival.
A Bodzás Vendégház e kedves képekkel, az ünnepre való készülődéssel kíván minden kedves olvasójának, valamikori és leendő vendégének nagyon boldog Karácsonyt és eredményekben gazdag Új évet!



2011. december 13., kedd

Kekszmintázó...gannai kecsketejes herbaszappanok...vásári készülődés

Idén is a nagy sikert aratott gasztro-, illetve házi kozmetikum ajándékcsomagok lesznek a családi karácsonyfák alatt, és készülődvén a hétvégi karácsonyi vásárra, az utolsó simításokat végezzük a gyönyörűen faragott kekszmintázóinkon.:


A különböző illatú (körömvirág, csipkebogyó, birsalmás, ásványi sós, olívás, narancs-szegfűszeges) Gannai kecsketejes herbaszappanokat celofánba csomagolom, dekor felirattal látom el, és raffiával kötözöm át. Remélem, tetszetősek...?

Mindenkinek jó készülődést kívánok az ünnepekre:))

2011. december 7., szerda

Búzadara kenyér pirítva, velővel

A búzadarából készült kenyér a könnyen emészthetők közé tartozik, főleg, ha nem használunk hozzá se élesztőt, se kovászt, ami a gyomor savasságát növelné. Az enyém így készült:

700 g búzadara
500 g langyos víz
1 tk. só
3 tk. méz
2 ek. olaj
3 tk. szódabikarbóna

A darát előzőleg felöntöttem a vízzel, s hagytam, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Sóztam, édesítettem, és hozzáadtam a többi összetevőt, majd alaposan átdolgoztam, átgyúrtam a tésztát. A gyúrással levegőt, s nem utolsósorban szeretetet dolgozunk a kenyérbe:)) 3 órát pihentettem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és belehelyezek egy vizes tálkát. A kenyeret ezután lisztezett fedeles cserépben sütöm másfél óráig, ebből az utolsó 20 perc fedő nélkül.


Közben sós vízben kifőztem a velős csontot, a levet félretettem későbbre, hisz most elsősorban a csontra volt szükségünk. (Férjem csontból készült sótartót készült csinálni).
A velőt nem túl szakavatott kézzel kiütöttem a csontokból, és szétterítettem az előzőleg gyengén megpirított búzadara kenyereken, majd a megkent kenyereket visszatettem pár másodpercre a kenyérpirítóba.
Főtt tojással, sózva, citromos teával és házi tormakrémmel fogyasztottuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails