Rendhagyó stílusteremtés, avagy miért szeretjük a kapolcsi dizájnt?




Kép innen:http://olaszorszag.network.hu/kepek/toscana/toscana__viragos_haz



Nem először járok vidékre kiköltöző ismerősöknél, barátoknál, akik a megvásárolt falusi vagy szerencsés esetben parasztház megvásárlásakor egy olyan  életstílust, (feelinget) próbáltak házukból és környezetükből megvalósítani, mint amit a Balaton-felvidéken, sok esetben Kapolcson láttak. Mindig felvetült bennem a kérdés: mi az, ami ott megfogta a látogatót, és amit a saját mindennapjaiba, az akár más vidéken is megvásárolt telkébe, házába át akar plántálni? Ezért játékra, együtt gondolkodásra invitálom olvasóimat: írjátok meg, Ti miért szeretitek a Balaton-felvidék dizájnját, miért éreztek nosztalgiát, vagy otthonotokba való átörökítési kényszert azt ott látott, tapasztalt stílus, életérzés láttán? Mi lehet az oka a magyar lélekben (vagy tán a máséban is...) rejtőző toscan és provánszi szerelemnek, nosztalgiának? Miért olyan népszerűek az ezekkel a stílusjegyekkel meghirdetett oldalak, lakberendezés, élet berendezkedés? Holott ezek mögött is kemény munka, állattartás, és az ezzel járó, mondhatnám vulgárisan: kosz-mocsok jár, elménkben mégis valamilyen módon ez egy édeni-paradicsomi közeg, ahol mindannyian szeretnénk élni.
És ha már játék, hát legyen nyeremény is: a beérkezett kommentelők válaszaiból szeretnék majd egy összefoglalót írni, hátha mindenki számára kiderül: mit és miért szeretünk ebben a forma- és életstílus módiban? A kommentelők között szeretnék majd értékes nyereményeket kisorsolni, ezért várom azon olvasóim felajánlásait is, akik érdemesnek találják kézművesportékáikat erre a célra felajánlani.
Magam a Gannai herba szappanok kecsketejjel készülő változatából ajánlok fel a nyertesnek egy neki tetsző illatút!
Észrevételeiteket, gondolataitokat szeptember 30-ig várom e-mail címemre: bodzazsuzsa@gmail.com

Megjegyzések

  1. nagyon érdekes kérdés.
    jómagam azt hiszem, a természet kézzelfoghatósága vonz. hogy a színek nagyon színek (zöld a zöld, barna a barna, kék a kék, nem valamiféle maszatolós átmenet).
    és az ember vágyik vissza a természetbe.
    egyébként engem a víz (Balaton, Duna, bármelyik víz) látványa eltölt valami természetfeletti nyugalommal. szükségem van arra, hogy bámuljam a messzeségét, még ha bele nem is megyek, esetleg ha az idő engedi, azért legalább a lábam szívesen belemártom.
    azt hiszem, az ilyen helyeken érezzük leginkább azt, hogy a helyünkön vagyunk. az idő a normális medrében folyik.

    VálaszTörlés
  2. Én nagy kedvelője vagyok pl. Frances Mayes, Peter Mayle és még sorolhatnám könyveinek, de ennek semmi köze az ún. parasztház nosztalgiámnak. Csodálom őket, s persze megvan az anyagi hátterük, hogy egy másik földrészen fenntartsanak egy házat, netán az adott vidék termelőinek sorába is beálljanak. S ami a legfőbb minderről humorral, olvasottsággal, kellő íráskészséggel számoljanak be. Én miért vágytam falusi házra? Gyermekkoromat nagyszüleimmel falun töltöttem a szünetekben, nem nyaraltam, velük éltem és dolgoztam, tehát ismertem a jó és a nehéz oldalát ennek az életformának. Mindig oda készültem költözni, ez abban az időben nem sikerült. Ahogy otthonunkból a Bakony falvain keresztül autóval utaztunk hozzájuk a tornácos parasztházakért a szívem szakadt meg. Ebben benne volt azoknak a házaknak beosztása, szépsége, az udvarok, növények,a kert, a jó levegő, a nyugalom, a csend stb. A természetközeliség. Mindaz ami a városban hiányzott, s a számomra fontos volt..

    VálaszTörlés
  3. Nekem a természetességet (természetközelséget) jelenti, azért imádom, mert tiszta, egyszerű, őszinte, és - talán pont a kemény munkától - olyan megbízható, és értékes...Nehéz szavakba önteni, de elég egy-két nap ilyen helyen, és kilazulnak a feszes izmaim, a szorongástól megkeményedő vonásaim,
    telegyűjtöm a szemem színekkel, formákkal, ami sehol máshol nincs

    VálaszTörlés
  4. a természetessége ami lenyűgöz, a kő, a fa, a színek...hogy tele van élettel, harmóniát sugároz, egyszerűen szeretnivaló

    VálaszTörlés
  5. Nekem a falu a gyerekkorom nyári szünidőit juttatja eszembe,azóta is ezt keresem,amikor önfeledten boldogok voltunk ott!Sárkányeregetés,nagyapámmal kirándulás,szénapadláson hallgatni a tücsökcirpelést,esőben,illatok,nyugodtság...Természetközelsége...A falusi embernek nem kellett óra,Tv,telefon...amikor a tyukok készültek lefeküdni..akkor már tudtuk hogy este van...Szerintem ezt a nyugalmat,békét,egyszerüséget keressük azóta is...Imádom a vidéki életet...attól jobbak lesznek az emberek...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsuzsa!
    Én is szívesen felajánlok egyet a szappanjaim közül a játékodban résztvevők számára.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  7. Chiara, a felajánlásodat köszönöm, ezek szerint már két szappannyeremény kiosztásra kerülhet a díjazottak között:)))
    Esetleg Te is írhatnál véleményt, és akkor beteszlek a kisorsolandók közé is)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés