Baromfiudvarunk

Ígértem, hogy bemutatom nyári tollas kollekciónkat, melyekkel színesíteni, netán lecserélni fogom szárnyas állományomat. A bábolnai vörös- és fekete színű harco állományom már kezd kiöregedni, elmúltak két évesek. Jelenleg a tollváltás ideje zajlik, ilyenkor alábbhagy a "tojókedv" is, s faluhelyen ez az az időszak, amikor gazdasszonyék bespájzolnak baromfihúsból. A fekete tollú harcóknál megvárom, amíg kinő az alsóbb tollréteg is, mert ha ezt megelőzően vágom le őket, az nagyban megnehezíti a kopasztást. No jó, félre a horrort:)))
A fiatal szárnyasok a dísztyúkok közé tartoznak, itáliai és japán tyúkoknak nevezik őket. Azért esett rájuk a választásom, mert igaz, hogy kis termetűek, de nagyon jó tojótyúk hírében állnak, és szeretnek kotlani, ami nem mellékes szempont annak, aki szaporítani szeretné őket. Az egyik kotlósom már sikeresen kiköltött nálam pár tojást, a csibék szépen növögetnek. Az itáliai kotlósom naposcsibékkel érkezett, s azon kívül, hogy egypár csibét likvidált a garmadából - valószínűleg nem a sajátjai voltak - gyönyörűen nevelgeti a fészekaljat.
És galamb is került a házhoz, igaz, őket nem kértük: egy barátunk lepett meg velük. A létszámuk erőteljesen megcsappant Macsó kandúrom közreműködése miatt, egy arab dobos azonban rendületlenül állja a sarat, "beolvadt" a tyúkok közé, és így megtévesztően hasonlít a japán csirkékre:)))Őket szerencsére nem zargatja Macsó. Viszont a kiscsibéket addig zárt istállóban tartom, amíg a megfelelő nagyságot elérik, nem szeretném, ha cicaeledel lenne belőlük.
Képeken is bemutatom az állományt:
Ez egy gyönyörű, hófehér japán tyúkocska, pár hete már ad tojást is...
Itt az előző tyúkocska párja, egy tarka japán kakas látható egy nagytestű itáliai tyúkkal próbál ismerkedni. Nem veszélytelen vállalkozás...
Ugyanez a tarka kakas szólóban. Ő már a hangját is hallatja, amolyan repedt-fazék módra:((



Egy fehér japán tyúkocska társaságában látható a galambunk, ami fajtájára nézve arab dobos...Szóval arab, japán, itáliai...van itt minden nemzetiség. A főkakasom azonban igazi hungarikum: kendermagos! Itt egy fekete-szürke nagytestű itáliai tyúk mellett látható.

Megjegyzések

  1. Kedvenceim a törpék. Míg lehetőségem volt rá, tartottam én is.

    VálaszTörlés
  2. És,hol a kendermagos főkakasod? Kérjük a fotót!

    VálaszTörlés
  3. MJ: én is nagyon megkedveltem őket, remélem, beválnak:))

    Terike: valahogy csak most sikerült a kenderes fotóját feltölteni, így pótoltam a hiányosságot:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés