A nyúlhús dicsérete

Az egészséges táplálkozás, a reformkonyha, a zsírszegény ételkészítés előretörése idején vajon miért szorul háttérbe a nyúlhúsevés, ami évszázadokon át a baromfi mellett fő táplálékunk volt. A sertést és marhát is megelőzve.
Pedig a nyúlhús ideális táplálkozási forrás, a baromfinál jóval magasabb fehérjeforrás, és jelentősen alacsonyabb zsírtartalma miatt.
Háttérbe szorulásának talán a külföldre való kivitel, a viszonylag magas ára, és nem utolsó sorban emócionális oka van.
Pedig a nyúlhús a legkönnyebben emészthető fehér hús, könnyen elkészíthető, nem hízlal, betegeknek, kismamáknak is kiváló. Bár a nyulat másképp kell fűszerezni, mint a baromfit pl., de a pácolás kifejezetten előnyös a nyúlhús számára. Kiválóan illenek boraink - pl. a somlói :))) - e húsféleséghez, és friss vagy szárított zöldfűszerekkel, zöldségekkel csodás ételköltemények készíthetők belőle, ezekről a későbbiekben magam is híradást adok, de volt már nyúlrecept a blogomban ezidáig is.

Megjegyzések

  1. A férjem nyúltenyésztéssel foglalkozik, nem nagyban, csak saját részünkre, a fent leírtakkal teljes mértékben egyetértek, és nem csak nyúlreceptként készíthető el, majdnem mindenre alkalmas.

    VálaszTörlés
  2. Egyszer kóstoltam a nyúlhúst, még gyerekkoromban, azóta valahogy fel sem merült...
    Hát tényleg nem lehet sok helyen kapni.

    Te milyen fűszerekkel készíted?

    VálaszTörlés
  3. Ha van kedved írni magadról nézz be a blogomba! A nyúlhúsról, természetesen ami a Bodzásban készült mesélhetnék. Máig emlegetjük. Küldtem hozzád a blogra egy szappanos hölgyet, remélem rádtalál.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretjük a nyúlhúst minden változatban.

    VálaszTörlés
  5. Árokszállási Edit: mivel a nyúlhús íze kissé édeskés, ezért a hagyományos húsfűszerekből némileg többet használok hozzá.(bors, fokhagyma, csombor) Ezen felül pedig az elkészítési módtól is sok függ, de ezekről bővebben majd a jövőben írnék...

    rozsa: sok sikert a gazdálkodáshoz és sok jó receptet a nyuszikhoz:))

    Holdgyöngy: elromlott számítógépem miatt nagyon ritkán kerülök mostanság internet közelbe, ezért türelmeteket kérném, a hosszabb bejegyzések (és főleg a képek) kicsit váratnak magukra

    Jutka: örülök, hogy Te is szívesen fogyasztod ezt az igencsak finom és egészséges húsféleséget

    VálaszTörlés
  6. Itt Olaszországban nagyon sok nyulat esznek, gyakrabban találod meg a húsok között, mint a pulykát, vagy a csirkét. És kevés zsírt, vajat fogyasztanak, szinte semmit. Japán után itt a legmagasabb az átlagéletkor...érdemes megfontolni.

    VálaszTörlés
  7. Ciripbogár: több évvel ezelőtti olaszországi emlékeket dédelgetek magamban...Ettünk húst, zsiradékkal sütöttet. Tudom, hogy a hazai nyúlhústermést elsősorban még ma is Olaszországba viszik. Van rálátásod, hogy olasz otthonban milyen formában készítik a nyúlhúst? (nem étteremben, bár az is érdekel...)

    VálaszTörlés
  8. Én jórészt étteremben találkoztam vele, ott is olyan vadasan-zaftosan elkészítve,mint a vaddisznópörköltet. Kis kocka szalonnával, vörösborral. Egy régi barátom vidéken fogott egyszer egy nyulat, apukája megcsinálta pörköltnek. Nagyon finom volt!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés