Falusi idill - Tapasztalataim leendő falusi vendéglátóknak

Félreértés ne essék, nem az észt akarom osztani, csak a közel 7 év meglátásait, tapasztalatait megosztani azzal, akit érdekel.
Hol is tarthat ma a magyar falusi vendéglátás? Innen, Gannáról alig kijutva, viszont az internet információit folyamatosan olvasva egy nagyon vegyes kép kezd kialakulni bennem.
Az uniós pályázatoknak köszönhetően gombamód szaporodnak a falusi környezetben, autentikusan felhúzott parasztházak, minden 21. századi követelménynek megfelelő komfortfokozattal. És ez nagyon jó! A városi forgatagból pihenni vágyó, de a komfortról lemondani nem akaró vendégnek biztos alternatívát nyújtanak, és sokszor vetekednek a többcsillagos szállodák kínálni valójával (kültéri medence, jakuzzi, szauna, masszőr: ezek már a falusi wellness fogalomkörébe tartoznak)
Valahogy mégis úgy érzem, ezekben a törekvésekben már sok a mesterkéltség, az utánzása más népek kultúrájának és tehetségének. Viszont megvan rá a kereslet.
És bizony ki mutatja meg a mai magyar valóságot vidéken?  Hogyan élünk, gondozunk állatokat, és várunk vendéget? Ezeket a minőségeket csak olyan helyeken ismerhetik meg a látogatók, ahol a szállásadó a helyszínen van, jelenlétével, munkájával, vendégeivel napi kapcsolatban van, bekukkantást enged mindennapi életébe, esetleg megkóstolja főztjeit, amik nem a vendéglátóhelyek, hanem a mai magyar család étkezési szokásaihoz igazodik, talán egy kis kuriózummal, és igen, itt konkrétan a Bodzásról van szó, ahol talán mindezeket megkapja a pihenni vágyó, megkóstolhatja a nálunk termelt hús ízét (tyúk, nyúl, kecske, gida), vagy a kecskéink és a vásárolt tehéntejből előállított sajt ízét.
Arra gondolok, hogy ha nem a toszkán és provánszi életérzést akarjuk magyarnak eladni, talán akkor is sikeresek lehetünk ebben a mai válságos időszakban. Én magam ebben bízom, és törekszem magamat adni, nem másokat utánozni, s reményeimet a sok pozitív bejegyzés vendégkönyvemben is erősíti.
Ezeket, sajna, csak azok olvashatják, akik ellátogatnak hozzánk!

Megjegyzések

  1. Jó utat választottál,így legyen! Kellemes Húsvétolást.:)

    VálaszTörlés
  2. Ej de jó a blogod. :) Most tévedtem ide, és csak olvasok olvasok....(a háztartási munkám meg vár :)) )
    Nagyon kellemes ünnepeket kívánok!
    Edit

    VálaszTörlés
  3. judwil: Neked is kellemes Húsvétot, és sok szép ötletet a szappanjaidhoz (olvaslak ám, ha nem is kommentelek:)))

    Edit: Szeretettel köszöntelek, nézz be máskor is:)))

    VálaszTörlés
  4. Áldott, békés ünnepeket szeretnék kívánni nektek!

    VálaszTörlés
  5. Szia, nagyon jól gondolkozol, minél szélesebb körben hallasd a hangod (ne csak z erre tévedőknak:)))azt gondolom van szakmai szerevezete ezeknek a vendéglátóknak, vagy szaklapja, vagy akár más médiákban, konferenciákon
    Sok sikert
    és kellemes ünnepeket kívánok

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsuzsa!

    Szívesen olvasom a blogodat és szimpatikusak az elgondolásaid - talán egyszer járunk is majd felétek. Sokáig olvasgattam amerikai farmerek fórumait, blogjait és elcsodálkoztam azon, hogy arrafelé milyen nagy kultúrája van az önfenntartó gazdálkodásnak. Én városi ember vagyok hétvégi telekkel és szeretek arról olvasni(és ábrándozni), milyen lehet falun élni és gazdálkodni.

    Cecilia

    VálaszTörlés
  7. Szerintem a jakuzzis, masszőrös "falusi ház" nektek nem konkurenciátok, egyszerűen más műfaj.
    Aki tényleg a falusi életet, annak romantikáját vágyja, Benneteket választ majd :)
    Hajrá Bodzás Vendégház!
    Szeretettel: Edit

    VálaszTörlés
  8. Mónika: csak most ülök gép elé, és remélem, szépen telt a húsvéti ünneped!

    Katalin: annyira lekötnek a napi teendők, hogy nincs időm szervezkedni. Talán nem is akarok igazából. Bizonyos szempontból magányos "farkas"nő vagyok:)))És legfőképp abban próbálok hinni, amit megtapasztalok. Hiszek az összefogásban, ám nem feltétlen a szervezetben.
    Remélem szép ünneped és jó pihenésed volt:)))

    Stolzer Cecília: a mienk is önfenntartó gazdaság. Ellát minket és a vendégeinket. Az amerikai életformát és az ottani farmeréletet csak filmekből ismerem, így azt nem tekintem reálisnak. Szívesen körülnéznék más országok minigazdaságaiban, hogy megismerjem valós helyzetüket...Talán egyszer erre is sor kerül.

    Árokszállási Edit: gondolom, így lesz, a cikket végül is azért írtam, hogy lássuk: mennyire sok mindent rejt a falusi vendéglátás fogalomköre, és hogy szerintem kezd távolodni az eredeti jelentésétől. Ez azonban az élet más területén is megfigyelhető.

    VálaszTörlés
  9. Falusi wellness, nem tudom? Szerintem amit ti csináltok az az igazi, az a falusi lét, hangulat, környezet megtapasztalása, s a végtelen csend, nyugalom. A wellness már más világ, én nem keverném. Érdekes, Bükről utazókkal beszélgettem vonaton, ők mesélték az ottani szállodákban már azok a népszerűek ahol welness van. A többinek visszaesik a forgalma. Pedig biztos azoknak egy más, családiasabb bensőségesebb hangulata lehet. Lehet, hogy nem a legújabb divat szerint, de az embernek szíve-lelke is van, nem csak a divatot kellene követni.

    VálaszTörlés
  10. Holdgyöngy: Bük más jellegű település, oda tényleg a termálért, a wellnessért megy a vendég, ezért talán a magánházak is próbálják utánozni a szállodák kínálatát.
    Mi még viszonylag eldugott, ám már egyre inkább keresett falu vagyunk, ahol még el lehet bújni, nincs sokadalom, nincsenek zajos rendezvények egész nyáron át, mégis vannak a közelben ilyenek, azoknak, akiknek erre is szükségük van. Takaros házak és falukép - de ezt Te már bőven tudod:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés