A kapirgálós tyúk meg az ő tojása

Azt hiszem, egyre inkább kezd felértékelődni a háztáji körülmények között megtermelt hús és húskészítmények piaca, a nem nagyüzemi körülmények között tartott tyúk tojása. Köszönhető ez a megszaporodott élelmiszerbotrányoknak, és a tudatos vásárló szemlélet lassan gyűrűző kialakulásának. Egyre több médiában hívják fel a figyelmet az élelmiszerekben rejlő, egészségünkre káros anyagokra, a megbetegítő körülményekre, élelmiszer-, gyógyszerlobbi összefonódására.
Egyre több blogtársam tekinti elhivatottságának az egészséges életszemlélet és táplálkozás propagálását.Vendégeim körében én is ezt az útvonalat követem. Régebben magam is főztem vásárolt húsféleségekből - ma is megteszem, ha vendégeim tartózkodnak a gazdaságomban megtermelt nyuszi és kecskeshústól. Ezt előzetes levélváltásokból próbálom kiszűrni.
Azonban magam is azon vagyok, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a húsevőknek mennyire fontos az, hogy olyan körülmények között tartott állatok húsát fogyasszák, amelyek életüket fajtájuknak megfelelően élték le, úgy táplálkoztak, ahogy környezetükben hozzájutottak a számukra legmegfelelőbb tápanyagokhoz, s ha ehhez még állattartójuk szeretete, gondoskodása is hozzájárult, akkor azt hiszem, hogy nagyon értékes húsalapanyagról van szó.
Jelen poszt a szárnyasokról szólna, többen is érdeklődtek a kapirgálós szárnyasok tartásmódja, húsa, tojása felől. Igazából itt is arra hívnám fel a figyelmet, amit egy tyúkocska igénye megkíván. Legyen területe, ahol kapirgálhat - tehát ne csak egy elsivatagosodott földről legyen szó. A jó gazdának gondoskodni kell róla, hogy a tyúkok olyan helyen kapirgálhassanak, ahol zöldellő növényzet is van. Ha másképp nem megy, rendszeres zöldtakarmány utánpótlásról gondoskodni kell. Magam mindennap gyűjtök tyúkhúrt, szezonban pitypangot, csalánlevelet a szárnyasoknak. A csalán rengeteg C-vitamint, A-provitamint, ásványi anyagot, csersavat, klorofillt tartalmaz, ezek a növekedéshez, tojástermeléshez nélkülözhetetlen anyagok. Ha a környezetünkben gyűjtött növényeket adjuk állatainknak, sokkal jobban hozzájárulunk egészségükhöz, mintha ugyanezt tápokból próbálnánk elérni. Ez persze munkával, utánajárással jár. Nagyjából innen eredeztethető, hogy a napi szinten - saját utánajárással ellátott egyedek húsa és tojása tulajdonképpen nem hasonlítható össze a nagyüzemi tartásmódban tartott állatokéval. Bizton mondhatom, hogy saját állományom húsát és tojását nem tudnám olyan áron eladni, amennyibe a valóságban kerül. Igazából magam is kiegyezek azzal, hogy szeretetem, gondoskodásom eredményét finom étkekben, jó minőségű tojásban az asztalomon tudhatom. És a falusi vendéglátást igénybe vevő, étkezésére igényes vendégkörömre is ez jellemző...

Megjegyzések

  1. Így igaz, ráadásul kapirgálósok húsa is finomabb. Tudod, egyszer felültem a vonatra, s mellettem valaki enni kezdett rántott csirkecombot. Ahogy megcsapott az illata... nagyanyám sütött ilyeneket, hát ez biztosan kapirgálós volt. Évek teltek el, sosem feledem

    VálaszTörlés
  2. egyszer megkóstoljuk, milyen a nálad kapirgáló hús íze :)

    VálaszTörlés
  3. Holdgyöngy, Árokszállási Edit: inkább a hús eredetére hegyezném ki a dolgot, ha nem is az ízére. Így lehet az, hogy a kapirgálós tyúk finomabb:)))- viszont megjegyzem, jó sokáig kell puhítani:)))

    VálaszTörlés
  4. Tetszik amit csinálsz. Szívesen olvaslak, így ne vedd tolakodásnak, hoztam Neked egy jó szót!
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  5. Nagymamis: annyira kedves ez a gesztus, Eszter oldalán én is olvastam a felhívást, de nem is gondoltam, hogy én is kapok egy "jó szót". Köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Pedig most en is hoztam neked "egy jo szot", Zsuzsa! Szeretettel cserebe azert, hogy megosztod velunk a csodas vilagodat!
    (http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html)

    VálaszTörlés
  7. videkek: nagyon köszönöm tőled is, és gyertek olvasgatni, vagy kirándulni a tényleg csodás vidékünkre:)))

    VálaszTörlés
  8. Olvasokent bizton szamithatsz ram; hatha egyszer majd kirandulokent is, nagyon jo lenne... :)

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy rátalaláltam a blogodra. Azt szeretném kérdezni, hogy a kapirgáláson és zöldnövényen kívül mivel eteted még a tyúkokat, pipiket ? Köszi,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves zsuzsy: darált kukoricát és búzát is adok nekik, azonkívül főtt tojás héját összetörve a fehérje és mészpótlásra. Sajtkészítős napokon pedig a dara tejsavóban van megáztatva, ez rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz még...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés