Camembert sajt

Ugye, azt mindenki tudja, hogy a camembert sajt Franciaországból származik, eredetileg Normandiából. Sokak számára a camembert jelenti " A FRANCIA SAJT"-ot.
Ez a sajtféleség nyers tehéntejből készül, kérgét nemespenész bevonat borítja. Az eredeti, védjeggyel ellátott camembert 10,5-11,5 cm-es átmérőjű, 3 cm magas, 25 dkg-os kerek sajt, melyet vékony fadobozban hoznak forgalomba. (Óh, ilyen nekem is kell!)
Nos, ezt a sajtféleséget magam is elkészítettem, és mondhatom: elsőre sikerült! Ugyan a penészfoltocskák kicsit később kezdtek rajta mutatkozni, mint ahogy várni lehetett volna, de ez köszönhető valószínűleg az érlelés helyi jellegzetességeinek:))) Pince híján ugyanis kellett némi lelemény a penészfejlődéshez szükséges páratartalom és hőmérséklet biztosításához...
A sajt jelenleg is hűtőben érlelődik, persze már megkóstoltuk, és volt egy-két szerencsés barát, aki kapott pár falatot belőle. A sajttészta szépen sárgul, kenőcsösödik, ahogy az elő van írva...
A sajt történeti hátteréhez egy francia parasztlány neve fűződik, nevezetesen Marie Harel, aki egy  lelkész segítségével készítette el a francia forradalom utáni időkben ezt az addig ismeretlen sajtot, aminek III. Napóleon is nagy kedvelője lett.
Az alábbi fotókon pedig bemutatom az enyémet, ha nem is védjegyes, de echte bakonyi!


A cikkhez adatokat Anne Iburg Kis sajtlexikonjából ollóztam

Megjegyzések

  1. Hú de finom lehet! Te magadtól jöttél rá mindenre, vagy tanultad a sajtkészítés fortélyait?

    VálaszTörlés
  2. Milyen szép! Finom is lehet, és meg kell vallanom, szeretem a sajtos, olajbogyós fotókat.Talán valami áhított franciaországi út van bennem.Van a közelemben valaki, aki sokat utazik oda, és mesél, mesél...A sajtokról is.

    VálaszTörlés
  3. Bennem volt,de nem írtam le, pedig nagyon akarom. Meghajlok a tudásod előtt!

    VálaszTörlés
  4. Felhőtlenül boldog nőnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlen jól néz ki, a Tökéletes sajt, és gondolom nem csak látszatra :)) gratulálok!!

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, ez nem semmi, gratulálok, nagyon ügyes vagy! Amikor a lányom kicsi volt, egyszer egy ilyen sajt evés után azt mondta- ez a kedvenc sajtja! Nála a mai napig ez a hivatalos neve ennek a sajt típusnak: Kedvenc sajt!

    Még egyszer gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa,fantasztikusan guszta sajtokat keszitesz, profi vagy! Mäs temäban majd kereslek...recepre lenne szüksegem,sikerült hust szereznem.:)

    VálaszTörlés
  8. Az elöbbi Judit en vagyok,nem tudom miert igy adta ki?

    VálaszTörlés
  9. Nagymamis: nem rájöttem, hanem gyakorlom és kutatom a fortélyokat:))

    Éva: zavarba ejtesz...

    MJ: köszönöm a jókívánságot

    igorka: köszönöm szépen, és tényleg fincsi:))

    Chiara: köszönöm szépen Neked is!

    Kékmadár: virtuális egészségedre!

    Judwil: egyszerű falusi asszony vagyok, nem tartom magam profinak, de ez tényleg egy jól sikerült példány:))) Te sem panaszkodhatsz a gyönyörűséges szappanjaidba sok ötletet raksz, szeretlek olvasni...

    VálaszTörlés
  10. nagy kedvencem a sajt...a látvány után muszáj is most ennem egy falatot :) gratulálok, gusztusos nagyon!
    sajtkészítésbe szerintem nem mernék belefogni
    vajat viszont szívesen csinálnék
    ehhez tudsz tanácsot adni?

    VálaszTörlés
  11. Szijja Zsuzsu!

    Hétvégén készülök menni hozzátok, marad még addigra egy apró falatocska nékem?

    Hát nem semmi vagy, az egyszer bizti, bár én ezt már igencsak régóta tudom! :)

    VálaszTörlés
  12. Edit: vajjal még nem kísérleteztem, tejszín kell hozzá, azt viszont én nem fölözöm le, hanem beledolgozom a sajtba...

    Szilvi: sok-sok vendég lesz nálunk, úgyhogy még Te is elférsz:)))

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    Leírod hogy kell készíteni?
    Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés