Túró, és mellékterméke, az orda
Még mindig nem tudok sajtgyártáshoz elegendő tejet fejni a két kecskétől - egész pontosan csak egytől, Tincsőtől, mivel Ibit a két gidácska kifosztja teljesen...Így megvásárolom a szomszéd falu tehenészetének tejét és abból próbálom a termékskálámat bővíteni. Most túrót gyártottam belőle.
A Wikipédia az alábbiakat közli velünk a túróról:
A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Tehén- vagy juhtejből készítenek túrót. Élettani szempontból a túró értéke hasonló a többi tejsavbaktérium-kultúrával előállított tejtermékéhez. Alacsony zsírtartalma miatt viszonylag sok magas biológiai értékű fehérjét, valamint kalciumot és foszfort is tartalmaz, alacsony energiatartalma miatt mindenkinek – különösen idősebb embereknek és fogyókúrás étrenden lévőknek – javasolt a fogyasztása. A túró rendkívül könnyen emészthető, ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, különösen a májproblémákkal küzdő emberek esetén. Készítése házilag úgy történik, hogy 1 liter tejet egy éjszakára hagyni kell megaludni meleg helyen, másnap megmelegíteni de nem forralni és egy tiszta kendőbe bele kell kötni az aludttejet és felakasztani. Miután az összes savó kicsöpögött belőle, a kendőben visszamarad a házitúró.
Ehhez igazából csak annyit fűznék hozzá, hogy az alvadást baktériumkultúrával és oltóenzimmel segítettem tökéletesre, de akinek ilyen nincs, az kövesse a fenti útmutatót. Mindenképpen érdemes a túró házi előállításával próbálkozni - természetesen csak fejt tejből -, hisz sokkal zamatosabb, lágyabb minőséget tudunk kihozni a boltban kaphatónál. Gondolom, aki egyszer kipróbálja, az már nem cseréli le másra...
Esti fotó a szétterített, még a csurgatás fázisában lévő túróról, és másnap egy friss, rozsos kenyér kíséretében a reggelinket képezte. Felséges volt!
A túró savóját sem kell kidobni, ebből is lehet elemózsiát csinálni, mégpedig úgy, hogy felhevítjük 95 fokra, és állni hagyjuk, hogy a maradék fehérjerészecskék össze tudjanak tapadni, és a felszínre feljöjjenek. Én egy éjszakát vártam vele és másnap szűrtem le az ordát, amit több órán csöpögtettem. Végül úgy döntöttem, hogy édességet készítek belőle a következő recept alapján:
- 40 dkg ordához egy evőkanál kakaót kevertem, valamint
- 1 ek. mézet
- 1 zacskó vanillincukrot
- pár csepp citromlevet
- és előzőleg langyos vízbe áztatott 1 ek. mazsolát.
Villával krémesre kevertem. Ez a krém kiváló például tiramisu tölteléknek. A családom elégedett végigkóstoltatása után a bendőmben végezte...
A Wikipédia az alábbiakat közli velünk a túróról:
A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Tehén- vagy juhtejből készítenek túrót. Élettani szempontból a túró értéke hasonló a többi tejsavbaktérium-kultúrával előállított tejtermékéhez. Alacsony zsírtartalma miatt viszonylag sok magas biológiai értékű fehérjét, valamint kalciumot és foszfort is tartalmaz, alacsony energiatartalma miatt mindenkinek – különösen idősebb embereknek és fogyókúrás étrenden lévőknek – javasolt a fogyasztása. A túró rendkívül könnyen emészthető, ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, különösen a májproblémákkal küzdő emberek esetén. Készítése házilag úgy történik, hogy 1 liter tejet egy éjszakára hagyni kell megaludni meleg helyen, másnap megmelegíteni de nem forralni és egy tiszta kendőbe bele kell kötni az aludttejet és felakasztani. Miután az összes savó kicsöpögött belőle, a kendőben visszamarad a házitúró.
Ehhez igazából csak annyit fűznék hozzá, hogy az alvadást baktériumkultúrával és oltóenzimmel segítettem tökéletesre, de akinek ilyen nincs, az kövesse a fenti útmutatót. Mindenképpen érdemes a túró házi előállításával próbálkozni - természetesen csak fejt tejből -, hisz sokkal zamatosabb, lágyabb minőséget tudunk kihozni a boltban kaphatónál. Gondolom, aki egyszer kipróbálja, az már nem cseréli le másra...
Esti fotó a szétterített, még a csurgatás fázisában lévő túróról, és másnap egy friss, rozsos kenyér kíséretében a reggelinket képezte. Felséges volt!
A túró savóját sem kell kidobni, ebből is lehet elemózsiát csinálni, mégpedig úgy, hogy felhevítjük 95 fokra, és állni hagyjuk, hogy a maradék fehérjerészecskék össze tudjanak tapadni, és a felszínre feljöjjenek. Én egy éjszakát vártam vele és másnap szűrtem le az ordát, amit több órán csöpögtettem. Végül úgy döntöttem, hogy édességet készítek belőle a következő recept alapján:
- 40 dkg ordához egy evőkanál kakaót kevertem, valamint
- 1 ek. mézet
- 1 zacskó vanillincukrot
- pár csepp citromlevet
- és előzőleg langyos vízbe áztatott 1 ek. mazsolát.
Villával krémesre kevertem. Ez a krém kiváló például tiramisu tölteléknek. A családom elégedett végigkóstoltatása után a bendőmben végezte...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése