Legújabb szappanjaim

Karácsonytól újévig eléggé munkásan teltek a napok, különösen, hogy a hideg miatt az állatokra is nagyobb  figyelmet kellet fordítani. Főztjeimről majd egy következő posztban írok, hisz eléggé különlegeseket is készítettem, például kecskecombból.
Azonban a hosszú téli esték kiválóan alkalmasak a különböző finom illatú, növényi olajokból, vajakból készíthető kézműves szappanok gyártására. Engem is elkapott a "gépszíj", és kétfélét is alkottam a nyáron és ősszel gyűjtött növényeimből: csipkebogyóból és kamillából. Így valódi, helyi sajátosságot sikerült készítenem, hisz a szappanok növényi összetevői itt termettek a környékemen, és gyűjtésük kellemes kikapcsolódás volt a Bittva parton, és a mezőkön. Több maréknyi virágszirom olajban ázik, így kiváló olajam lesz a következő gyártásig.
A pálmaolajon és az olívaolajon kívül - és az egyszerű tisztaságot szem előtt tartva - e szappanjaim közül a  kamillás mindössze méhviaszt tartalmaz, a csipkebogyós pedig zablisztet. A főzetükből készült folyadék képezi termékeim folyékony összetevőjét.
Képek a portékáról:

Ezek a csipkebogyósak, színük kellemes rózsaszínű, jól látszódnak a növényi darabkák.

Ezek pedig a kamillásak. A hasábforma most nagy kedvencem, de keresem a megfelelő kerek formát is, és tervezek egy csak rám jellemző nyomatot is készíteni, de ennek megvalósítása még egy picit várat magára.:))

Megjegyzések

  1. Nagyon kis ügyi vagy!:):) Szépek lettek, de tényleg! Egyet majd megmentesz nekem mondjuk a csipkebogyósból?? hmm??:):) puszihegyek neked!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról