Gondolatok a reform diétákról...

Most épp a paleóról. Nemrég találtam rá a neten, s mint minden egészséges táplálkozással kapcsolatos újdonságnak, izgatottan vetettem bele magam a tanulmányozásába. Aktualitása is van a dolognak, hisz augusztus vége lévén parlagfű-allergiám is elkezdődött, s ilyenkor fokozottabban érdekel minden, ami a tünetek enyhítését szolgálja és nem feltétlenül tabletta formája van.
A diétán azért is akadt meg a szemem, mivel a húsevést megengedi. Egy jó pörkölt vagy paprikás  elfogyasztása közben sokszor jut eszembe, hogy bár ne legyen soha olyan betegségem, hogy a gyógyulásért cserébe a husiról le kelljen mondanom.
De hát valamit valamiért: el kellene dobnom a kenyeret és a számomra oly kedves tésztákat is. A sok gyümölcs, zöldségfogyasztás oké, ezzel eddig is rendben voltunk. Főztjeim zöme zsírral készül, és használom az olívát, vajat is, az egyéb étolajak viszont tiltólistán vannak. A diéta követőinek nem megengedettek a gabonafélék (!), burgonya, rizs, hüvelyesek, és a paradicsom, padlizsán sem, főleg autoimmun és allergiás megbetegedések esetén. Egészségesen ehetőek ezek is. E növények a bennük felfedezett egyes alkotórészeik miatt károsnak ítéltettek emésztőrendszerünk számára, és felelőssé tették őket a civilizációs betegségek kialakulásáért is. A tej és tejtermékek sem fogyaszthatók a sajtok kivételével.  Itt jegyzem meg, hogy a kecsketejivást magam is próbáltam az allergia gyógyszereként használni, ám sajnos, nálam nem vált be kedves állataim nedűje. Pedig hirdetnem kellene a kecsketej áldásos hatását, hisz vendéglátásomba beépítem, igaz, sajt formájában, amit a paleo-étrend is elfogadottnak tart, feldolgozottsága miatt.
És amiért "virtuális tollat" ragadtam, épp emiatt történt. Rengeteg diéta van, volt, lesz. A tudomány folyamatosan fejlődik, így egyikről sem állítható, hogy az egyedül üdvözítő megoldás. A kutatási eredmények szakmai részéhez nincs is mit hozzáfűzni laikusként, és csak félve jegyzem meg, hogy szinte minden napvilágot látott új tézisnek azonnal megjelenik az ellentézise is, csakhogy ne legyen olyan egyszerű eligazodni az információáradatban. Ma a zöldbabról derül ki valami turpisság, holnap talán a lenmagról. Mégis mindenkinek jó szívvel azt javasolom, hogy a neki tetsző diétát próbálja ki és figyelje szervezete jelzéseit. Én ebben bízom tökéletesen. Hiába tartják a kecsketejet parlagfű allergiában hatásosnak, nálam nem jött be, sőt azt a tézist kell megerősítenem saját tapasztalatommal, hogy a tej kerülendő a szezonban. Ugyanúgy nem fogyasztok ilyenkor paradicsomot és görögdinnyét sem, pedig imádom mindkettőt. Vagy ha mégis elcsábulok, tisztában vagyok a következményekkel. Szóval nem azért kell hinni valamiben, mert bemondta a NAP TV, hanem mert megtapasztaltuk.
A paleo diéta az ősember vélt étrendjéhez közelít, mai körülményeink közt. Úgy hirdetik, hogy szervezetünk lemaradásban van a környezetéhez való alkalmazkodásban, így nem tudjuk feldolgozni rendesen azt az újkori menüt, amit a letelepült életforma és az agrárgazdálkodás szervíroz az asztalunkra.
Nem éltem az őskorban és számomra a fantasztikum világába tartozik az is, hogy ősi csontokból, maradványokból próbálunk képet alkotni eleinkről, az akkori világról. És hát vannak merőben más elképzelések is az emberi faj kialakulásáról - nem feltétlenül tudományosan alátámasztva. Ha valaha ezzel kapcsolatban megváltozik az uralkodó nézet, gondolkodhatunk majd azon, hogy a máshonnan jött-teremtődött ember vajon mit evett. (Evett-e??)
Szóval a diétát kipróbálom, így egy kis önfegyelmet is gyakorolok. És nagyon örülök neki, hogy olyan világban élhetek, ahol ilyen sokféle elképzelést, gondolkodást megismerhetek...
A diéta eredményére egy-két hónap múlva visszatérek, és a következő posztban bemutatom első diétás kenyeremet is.
Bővebbet a témáról az alábbi linken lehet olvasni:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról