Fecskéink

Az idén februárban már tettem közzé egy fecskékről szóló bejegyzést.http://egycseppbodzas.blogspot.com/2010/02/fecskekutatas.html Akkoriban arról számoltam be, hogy mennyire várjuk érkezésüket, és hogy tavalyi fészküket milyen gondosan őrizgettem az istállóban.
Aztán április táján - amikor a fecskéknek általában érkezniük kellene - épp ítéletidő, viharok, árvizek voltak országszerte, s szomorúan vettem tudomásul, hogy a várva-várt fecskék érkezése elmaradt. Talán örökre? A fészkek üresen maradtak hónapokig, s itthon csak találgattunk: hisz az árvizek és az esős tavasz épphogy kedvező feltételeket teremtettek a fecskéknek és egyéb madaraknak, hisz idén tetőzött a rovarinvázió...Táplálék tehát lenne bőven, és a fészekrakáshoz szükséges alapanyag (sár, növényzet stb.) is rendelkezésre áll. Miért nem jönnek akkor a fecskék?
Aztán úgy július eleje táján megjelent egy fecskepár portánkon...Ujjongtam...Vajon befészkelnek az istállóba? Mivel kivettük nyárra az istálló ablakát, így keresztül-át kirepülhettek az istállóból, nem kellett fogva érezniük magukat. És lám, hamarosan fiókacsipogás szűrődött ki a fészekből, igaz, csak az egyikből, de én ennek is nagyon-nagyon örültem! És ezzel egyidőben elfogott az aggodalom is: vajon a fiókák megtanulnak időben repülni a költözéshez? Mi lesz velük, ha nem? Ugyan madarász barátom megnyugtatott, hogy nem ritka a fecskéknél e kései tojásrakás, s meglássam, nem lesz semmi gond! És valóban, kb. 10 napja a fiókák kirepültek, az első szárnypróbálgatásokon már túl vannak, s ezt a képet tegnap fotóztam, ami már egyértelműen bizonyítja, hogy a fecskék érzik az őszt - én is - már gyülekeznek, s talán csak napok kérdése, hogy e kedves "háziállataink" jó fél évre elköltözzenek tőlünk...

Megjegyzések

  1. Annyira szeretnivalóak a fecskék! Mi is éppen a héten tudtunk meglesni egy fészekalja apróságot közelről, nagyon klassz volt! Igen, hamarosan elbúcsúzhatunk tőlük. Idén a gólyák nem túl hamar költöztek el szerinted?

    VálaszTörlés
  2. A gólyák távozását nem kísértem figyelemmel, az érkezésüket annál inkább lesem. A faluban is van 2-3 fészkük, de a mi utcánkban nincs...

    VálaszTörlés
  3. Érdekes én Mesteriben már augusztus 20 körül azt hittem indulni készülnek, ott már akkor nagyon gyülekeztek. Képzeld apám teraszán egy kosárban, ami felakasztva lógott egy rozsdafarkú pár költött s nevelt fel két nemzedéknyi fiókát a nyáron.

    VálaszTörlés
  4. Holdgyöngy: lehet, hogy akkor repültek ki ott is a kései fiókák. Nálunk még ma is röpködtek...

    VálaszTörlés
  5. Nekem hasonló tapasztalatom van a levelibékáról. Tavaly még a madárházikóbol is néha béka nézett ki,az idén pedig "1" mutatóban jelentkezett a kertemben..., valami nagyon nincs rendben!!!

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, idejárok hozzád fecskenézőbe. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. A kicsikék képesek lesznek majd nagyon sokat repülni, ha elmennek?

    VálaszTörlés
  8. Éva: Igen, röpképesek, s mire ezek a sorok megjelennek, már el is repültek. Kb.három napja lezajlott a gyülekező

    VálaszTörlés
  9. Reméljük, hogy megerősödtek a hosszú útra!
    Szomorú,hogy egyre kevesebb fecske van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés