Határon túli falusi vendéglátók

A noszlopi Lucullus Fogadó és Vendégházzal a februári Kocsonya-parádé megrendezése óta szép "szakmai" kapcsolatot ápolgatva, az utóbbi hetekben kétszer is vendégül láthattam határainkon túlról érkező vendéglátókat a Bodzásban, illetve házamban.
Szabó Péter fogadós vezetésével először kárpátaljai, majd két héttel később erdélyi falusi vendéglátósok keresték fel Gannát, és az Esterházy mauzóleum meglátogatása után betértek szerény hajlékunkba.
Mindkét esetben a tapasztalatcsere legfontosabb kérdései a házbelső kialakítása és a különböző szolgáltatások nyújtása volt. A legtöbb kérdést én is a főzés-étkeztetés témakörből kaptam. Hogy zajlik az étkeztetés (nálam házhozszállítással, fóliázva), mik a reggeli illetve a meleg étel alapanyagai? Elmondtam, hogy amennyire lehetséges, igyekszem teljesen háztáji, illetve helybeli alapanyagokkal dolgozni, nálam nincs bevásárlóközpontos hús és zöldség sem. Mindent persze én sem tudok kiiktatni. A reggeli  pékáru mindig frissen készül konyhámban, a lekvárok saját eltevésből származnak, csakúgy mint sajtjaim. Tojás is mindig frissen áll rendelkezésemre, s aminek a városi vendégeim nagyon örülnek, hogy tyúkocskáim a nap nagy részét kapirgálással töltik a zöldben.
Az eszmecsere elégedett borozgatással záródott, és töpörtyűs pogácsámból, valamint érett kecskesajtomból sem maradt egy falat sem.
Mivel én voltam a háziasszony, így fotó csak a Vendégkönyvembe bekerült bejegyzésekről készült:

Kicsit tudósítás-ízű ez a bejegyzés, de hát annak is szántam :))

Megjegyzések

  1. Gondolom, egy ilyen látogatás alkalmával rengeteg tapasztalatot lehet szerezni mind a látogató, mind pedig a háziak oldaláról. Köszönjük a "tudósítást". Még egy kérdés: azt ugye jól értettem, hogy Te főzöd a vendégek ebédjét? Csak mert a fóliás házhozszállítás itt Pesten a különböző ebédszállító cégeket jelöli.

    VálaszTörlés
  2. Igen, Annamarie, a meleg ételt én főzöm, és mivel nincs még több embert befogadó helyem, ahol étkeztetni tudnék, ezért lefóliázott tálcákon szállítom házhoz az előzetesen rendelt menüt. Mivel azonban a Bodzás közvetlen szomszédságában lakunk, ez mindössze néhány méter sétát jelent.

    VálaszTörlés
  3. Megnyugtatlak, hogy laikusként is nagyon élveztem a "tudósítást", érdekes volt belefülelni kicsit a tapasztalatcserébe, sőt többet is szívesen olvastam volna róla. Még az is érdekelne, amennyiben publikus, hogy Te vajon kaptál-e ötletet, hasznos tanácsot a látogatóktól (ha már tapasztalatCSERE volt)...

    VálaszTörlés
  4. Videkek: igazából arról kaptam tippeket, hogy határon túli vendéglátóink hogyan szervezik meg településükön a buszos-csoportos vendégfogadást. Sajna azonban én semmiképp sem akarok "elmenni" ebbe az irányba: az én legjobb és legféltettebb vendégeim a csöndre, pihenésre vágyó városi emberek, akik keresik a szép, családias környezetet. Jó lenne, ha a nyüzsgés elkerülné kisfalunkat.

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon szép vállalás részedről; bevallom, én is egyre kíváncsibb leszek a falutokra. Jó téged olvasni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról