Számvetés

Ezekben a csendesebb, év eleji napokban elkészül a tavalyi év számvetése emberi és gazdasági vonatkozásban is. Nem fogok senkit számadatokkal untatni, inkább csak körvonalazni szeretném az eseményeket.
Szűkebb és tágabb családunkban volt öröm és bánat is: voltunk esküvőn és temetésen is. Szalagavató figyelmeztetett, hogy egy újabb ifjú készül kirepülni egyik rokonunk családi fészkéből. Nagylányunk egy év spanyolországi tartózkodás után itthon készül a diplomamunkájára.

A Bodzás Vendégház a válság ellenére kellemes évet zár: sok új, és 4-5 visszatérő vendéggel büszkélkedik a statisztikánk, valamint vendégkönyvünk szívet melengető bejegyzései is azt igazolják, hogy talán jó úton járunk. Állatsimogatónk és falusi vendégasztal valamint egyéb agroturisztikai szolgáltatásunk kedvező visszhangra talált.

Állatgazdálkodásunkban viszont nem zártunk túl jó évet. Lovaink, macskáink létszáma nem változott, Szöllő vizslánk azonban elcsatangolt, körünkben tartózkodik viszont Puló, a fehér pulikutyus. Szerencsére öreg kutyánk, Leó is velünk van még.

Kecskéink tavaszra nem vemhesültek a tavaly előtti bajor tenyészbaktól, így kimaradt egy tejelőszezonom. A kecskelányok ezért tavasztól-őszig a falubeli kecske- és birkanyáj lakói voltak, ahonnan viszont vemhesen kerültek haza, és októberre gidák születtek. Ez kecskéknél nem hagyományos, hisz a párzási idő leginkább az őszi-téli időszakra esik.

A baromfiudvaromat tavaszra egy rókacsalád kifosztotta, és a már éppen tojófázisba érő jércéimet újakkal kellett pótolnom. Ez nagy érvágás volt, hisz már majd egy éve nevelgettem őket. Vennem kellett tojókat és napos csibéket is, s kezdhettem előlről a munkát. Közben az udvart is meg kellett erősítenem, megpróbálni kivédeni egy újabb "támadást".

A nyusziállományban egyenlő arányban volt a szaporulat és az elhullás is.

Tőmondatokban talán ennyi, egy-két képet felrakok a gyönyörűségeimről:






Megjegyzések

  1. Varázslatos lehet élni ennyi állat között. Mint a mesében:)

    VálaszTörlés
  2. Igen, és ennek a "mesének" a történeteit igyekszem megörökíteni ebben a blogban, épp csak láttatva a mese mögötti valóságot - emberi dolgokat is.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek ezek a jószágok! Szívesen legeltetem rajtuk a szemem. :-)

    VálaszTörlés
  4. Aranyosak a 'barátaid':) főleg a paci és a kecskék, tényleg szép napokat élhetsz meg a környezetükben, nyugodtságot érzek ha rájuk nézek:)

    VálaszTörlés
  5. Marcsi, örülök, ha így érzel, gyere gyakran, s én megpróbálom - ha nem is gond nélküli - de egy természet- és állatbarát falusi életet bemutatni.

    VálaszTörlés
  6. Jól sejtettem, a múltkori hozzászólásom ezek szerint nem küldtem el. Készülünk majd nagy családostól, Tüntikéstől hozzátok. Kíváncsi vagyok, hogy nagylányként mit szól majd a látnivalókhoz? Szőlőt sajnálom, remélem jó helyre került, megérdemelné.

    VálaszTörlés
  7. Holdgyöngy, annyira szép lenne, ha megint nálunk jönne össze a családotok!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés