A hólapát dicsérete

Az idén szép komótosan érkezik a tél, nem lehet egy szavunk sem, hogy már októberben beütött a mennykő! S ráadásul az első igazi hó is kellemes, napsütéses reggelre ébresztett. Hideg, fázós volt a kora reggel, de olyan hamar szikrázó napsütés lett! A hólapát - derék téli segédeszközöm - már elő volt készítve egypár napja, hisz az előrejelzések - és a derekam:), plusz a kecskék mekegése :) - jelezte, hogy megváltozik az időjárás. Kellemesen centis havacska esett, tehát nem kellett még nagyon nekigyűrkőznöm a lapátnak. Tulajdonképpen egy kis sepregetéssel járhatóvá tettem az utakat az istállókhoz és a műhelyhez: ez még csak amolyan imitálása volt a hólapátolásnak.
Faluhelyen ilyenkor hamar kiderül, ki kel legkorábban: kinek a portája van leghamarabb letakarítva. Elárulom: nem vagyok a legelső.
A reggeli etetést és az állatok kieresztését rögtön a fűtés követi. Fával fűtünk elsősorban, s a konyhai sparhelt kitakarítása, koromtalanítása, hamuzása után állok csak neki a begyújtásnak. Feri kedvenc téli zöngéje: " fával tüzelünk, de a levegővel fűtünk!" Tehát a kályhaajtók nyitvatartásával és időben való zárásával érhetjük el, hogy kályhánk ideálisan üzemeljen. Nagy hidegben így is naponta kétszer gyújtjuk el a cserépkályhát - idén ilyen még nem volt. A sparhelt viszont egész nap folyamatosan duruzsol, meleget is adva, és a főzés is ezen bonyolódik télidőben. Van még egy fűtéssel kapcsolatos szállóigénk: fényesíteni a tüzet. Ez az a munkafolyamat, amikor a parazsat megpiszkáljuk, hogy új erőre kapjon, s a következő rakat hamar lángra lobbanjon.
Jókedv-csinálónak egy-két napsugaras téli kép házunktájáról, a Bittváról, és kedves kecsóimról:



Megjegyzések

  1. Ez jó kis bejegyzés volt! Holnap hozzák a kályhámat és még életemben nem gyújtottam be. Kicsit félek is tőle, de már alig várom!:)

    VálaszTörlés
  2. Sofia: meglásd, egész más meleget kapsz, mint a radiátortól! Ember kell hozzá, munka és kész. Ez az élet!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk nagyim kezelte a kályhákat, hozzá sem nyúlhattam, aztán végül bevezettette a gázt... de még utána is begyújtott néha, elégetni a szemetet, s azért, hogy lehessen a kályha mellett melegedni. Azt radiátor nem pótolja!

    "Ember kell hozzá, munka és kész." Ez most valamiért... nem is tudom... szíven ütött. Remek életed lehet! A havas képért külön köszönet, itt az nincs :-( Vagy csak nagyritkán, s főleg csak dara. Ha végetér az ünnepi roham, elejétől végigolvasom a blogod. S látom, már a bodzas.hu is működik, a múltkor próbáltam megnyitni, egyre csak összeomlott :-(

    Bodzazsuzsa, ugye, jól sejtem, hogy az Indexen "találkoztunk", Te kérdeztél az ír kecsketej áráról, ugye? Ha hiszed, ha nem, éppen online voltam, amikor feliratkoztál olvasónak, de nem volt még érkezésem üdvözölni Téged. Csak láttam, hogy éppen 22-ről 23-ra változik a számozás.

    VálaszTörlés
  4. Kisrumpf: az élet maga remek - hú, de bölcset mondtam :) - én csak teszem a dolgom. De tényleg.
    Az indexen valóban jártam, nagyon érdekel a sajtkészítés minden fortélya, és ott sokan foglalkoznak vele, jó kis trükkök kerülnek napvilágra. Tavasszal lesz lehetőségem egy magyar "sajtmágusnál" belemerülni e rejtelmekbe, legalábbis meghívott a kurzusára, ez nagy megtiszteltetés.
    Egyébként mennyi az ír kecsketej ára? :)

    VálaszTörlés
  5. Hm, komolyan azt hittem, hogy Te kérdeztél a kecsketej-termékek áráról a River Cottage-os topikban... s hogy amiatt tévedtél a blogomra.De akkor tévedtem. Egyébként 2.75 euro egy liter.

    Remélem, részletesen fogsz majd írni arról a kurzusról! Képekkel.

    Most mesélem az uramnak, hogyan éltek, mit csinálsz...

    VálaszTörlés
  6. Kisrumpf: hol található az a River Cottage-os topic? Mert Fűszeres Eszternél olvasgattam ilyen címen bejegyzést, s reagáltam is rá, de emlékeim szerint nem érdeklődtem az ír kecsketej áráról.

    VálaszTörlés
  7. Az Index-en van, nem különösebben jó, be is halt pár ember csacsogásának köszönhetően, ahogy nézem:

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127976

    VálaszTörlés
  8. Kisrumpf: beleolvastam, szörnyű. Nem ezt a topicot olvastam az Indexen, ott komoly beszélgetés folyik a házi sajtkészítésről. Viszont újra megnéztem Fűszeres Eszter januári River Cottage-os bejegyzését, és ott találtam rád, neked is volt benne kommented. További hasonló témájú beszélgetést a vargazsu kukac bodzas pont hu-n folytassunk :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés