A pékek korán kelnek...

Az elmúlt hétvégén 20 éves egyetemi férfibarátság tagjai voltak a Bodzás vendégház vendégei, a reggelijüket falusi jellegű, szinte kizárólag házi készítésű étkekből válogattam össze.

Szerepelt a kínáló tálon kecskepástétom fokhagymás, paprikás, petrezselymes ízvilággal, padlizsánkrém, amit forró sparheltben sütöttem héjastól vajpuhára, körözött házi készítésű túróból, házi tejföllel kikeverve, főtt tojás a kapirgáló tyúkjaimtól, és az elmaradhatatlan kecskesajt. Erre a hétvégére négyféle fűszerezéssel készítettem lágy, mozzarellás jellegű sajtot: fokhagymásat, színes borsosat - ez volt a legszebb -, olívásat és füstölt aromásat. Ez utóbbi ugyan nem a legtermészetesebb anyag, azonban nagyon fincsi ízt ad a sajtnak. Télen majd valamelyik "öregebb" sajtomnál kipróbálom a valódi füstölést is, esetleg a fahamuban érlelést, bár ez már megint egy másik ízvilág... Kaptak ízelítőt olívában érlelt, csípős-fűszeres kecskesajtból is.

És mivel ilyen reggeli mellé a frissen sütött házikenyér dukál, így hajnali keléssel, dagasztással elkészítettem az én jól bevált kis kenyeremet három féle lisztből (BL 55 liszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, és teljes kiőrlésű rozsliszt), egy kis zabkorpával megspékelve, enyhe köményes-korianderes-ánizsos fűszerezéssel (tényleg mindenből csak egy csipetnyit), forró sütőben 50 perc alatt kisütve, rácson langyosra hűtve, reggel kilenckor vendégeim asztalára felszolgálva.

Megjegyzések

  1. Hú Zsuzsi, Te aztán tudsz... lehet egyszer mi is bejelentkezünk a Bodzásba, hogy hasonló reggeliben lehessen részünk :-)

    VálaszTörlés
  2. Annamarie szeretettel várlak Benneteket! Csak jó időben jelentkezzetek, mert szép kis forgalom van nálunk :-)

    VálaszTörlés
  3. Nicsak, feltűntek a képeken a "bodzazsuzsa" feliratok - ezek szerint sikerült szintet lépned a képszerkesztésben :-) gratula

    VálaszTörlés
  4. Ahogy olvastalak hozzátok képzeltem magam, szép emlékek, éppen egy éve! Az a kecskesajtos fotóm most is megvan, néha előveszem, nézegetem, s nosztalgiázok. Küldök neked vega krémes recepteket, hátha, hátha, azt is kipróbálod. Képzeld egy tréningen voltam a hétvégén, s emlegették, hogy tavasszal milyen emlékezetesen adtam elő a parasztház vágyamat. Ezeket a gannai fotókat is gyakran előveszem.
    Most már csak egy Pulósra lennék kíváncsi, ha esetleg nagy sürgésforgásban sikerül egyszer lefotóznod.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés